natuurspons Croll en Denecke – 12 cm

 12,75

natuurspons 12 cm – Croll en Denecke

natuurspons. Een natuurspons is een simpele vorm van leven die voorkomt op de bodem van alle oceanen. In de zee fungeert de spons als een filter. Het pomp water door zich heen, en op die manier verkrijgt een spons voeding (zoals plankton). Er zijn meer dan 7.500 verschillende soorten, waarvan er maar 6 geschikt zijn voor verkoop. Sommige worden meer dan 3 meter hoog! Afhankelijk van de temperatuur, diepte, en stroming heeft een natuurspons een half jaar tot vijf jaar nodig om te groeien. Door middel van een proces, dat mazeratie heet, wordt het cel materiaal opgelost en uitgespoeld. Het zo verkregen sponsskelet is door zijn grote zuigkracht zeer geschikt als badspons

Kenmerken natuurspons

Diameter: 12 cm

Natuurlijke sponzen zijn heerlijk zacht voor de huid, kunnen een hoop water opnemen en dat water gemakkelijk ook weer afstaan (door er in te knijpen). De vezels van een zee spons lijken veel op zijde, en sponzen worden al sinds jaar en dag door mensen gebruikt om zich mee te wassen. Een synthetische spons heeft gesloten luchtbellen, terwijl bij een natuurlijke spons alle kanalen een uitgang hebben en waardoor vuil gemakkelijk ook weer wordt afgevoerd. Een natuurspons is dan ook zeer hygiënisch, en aanbevolen voor mensen met een allergie of met gevoelige huid.

NB: een natuurspons mag niet in aanraking komen met kokend water. Mocht het nodig zijn de zee spons te wassen dan kan dat in de wasmachine (in een waszak) op het wol-programma.